16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування

Здорове харчування – це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби у харчових і біоактивних речовинах. Оптимальне, правильне харчування сприяє доброму самопочуттю, бадьорості, енергійності, працездатності. Крім того, здорове харчування є ключовим фактором попередження розвитку хронічних неінфекційних захворювань.

День здорового харчування відзначається у 50 країнах світу. Існують різні погляди на те, які продукти корисні, а які шкідливі, яка калорійність раціону оптимальна, скільки разів на день споживати їжу і як поєднувати продукти. В Україні розроблені Національні рекомендації щодо здорового харчування, створено тарілку здорового харчування, яку офіційно схвалили Міністерство охорони здоров’я України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

16 10 2019 1

До тарілки здорового харчування входять:

- овочі, крім картоплі: 300 г на добу, поділені на 4-5 порцій;

- бобові: 75 г на добу;

- фрукти та ягоди: 300 г за 2 прийоми їжі;

- риба, м’ясо: 2-3 рибні страви на тиждень, не більше 500 г м’яса на тиждень, перевагу надавати білому м’ясу;

- яйця: 1-2 яйця на добу;

- молочна та кисломолочна продукція низької та помірної жирності: 2,5-3 порції на добу (1 порція: 200 мл кефіру чи йогурту, 40 г твердого сиру, 120 г кисломолочного сиру, 250 мл молока);

- цільнозернові продукти, горіхи та насіння: 70 г цільних злаків для жінки, 90 г – для чоловіка, 2 ложки горіхів чи насіння на добу;

- корисні олії та жири: 70 г на добу оливкової, соняшникової, лляної олії.

Також рекомендовано випивати достатньо рідини (4% від ваги тіла людини), їсти 4-5 разів на день, вечеряти за 3 години до сну, не поспішати і не відволікатися під час прийому їжі. Слід віддавати перевагу корисним рослинним оліям, а також відмовитися від «транс-жирів», які позначаються на етикетках харчових продуктів як «частково гідрогенізовані жири», «кулінарний» або «кондитерський» жир. Найбільше прихованих жирів містять продукти кондитерської промисловості: готові торти, тістечка, кондитерські вироби.

Норма солі на добу – 5г, тобто 1 чайна ложка, норма цукру – не більше 50 г, тобто 10 чайних ложок, проте треба прагнути до ще більшого зниження вживання цукру. Варто істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв через надмірний вміст цукру, який важко контролювати. Безпечної дози алкоголю – не існує.

Швидко змінити звички харчування важко, але здоров’я вартує зусиль.

Харчуймося правильно і будьмо здорові!