4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

Всесвітній день боротьби проти раку проголошений Союзом міжнародного контролю раку (Union for International Cancer Control) ще 20 років тому в день підписання Паризької хартії боротьби з раком - 4 лютого.

Тема Дня в 2020 році - «Я є і я буду» (IamandIwill). Це своєрідний заклик діяти, лікуватися, перемагати хворобу для того, щоб продовжити повноцінне життя.

Рак - це загальний термін для великої групи захворювань, які можуть вражати будь-яку частину тіла. Він виникає в результаті перетворення нормальних клітин в пухлинні. Це друга з основних причин смертності, щороку через онкологічні захворювання вмирає більше 9 млн. людей у світі. В Україні більше мільйона онкохворих пацієнтів і щороку реєструється близько 130 тис. нових випадків.

04 02 2020

За даними ВООЗ від 30 до 50% випадків раку можна попередити. Для цього необхідні важливі профілактичні кроки:

  • припинення тютюнокуріння і уникнення впливу вторинного тютюнового диму;
  • обмеження вживання алкоголю;
  • уникнення надмірного впливу сонячних променів;
  • підтримка нормальної ваги тіла шляхом дотримання здорового харчування та регулярної фізичної активності;
  • захист від інфекцій, що спричиняють розвиток раку.

Куріння тютюну призводить до розвитку багатьох видів раку, включаючи рак легень, стравоходу, гортані, ротової порожнини, підшлункової залози, шлунку та інших органів. 22% смертей від раку повязують з тютюнокурінням.

Таким же небезпечним є й вживання алкоголю. Ризик розвитку раку напряму залежить від кількості алкоголю. Безпечної для здоров’я дози алкоголю взагалі не існує.

Надмірне ультрафіолетове випромінювання найчастіше спричиняє рак шкіри, наприклад, карциноми та меланоми. Для профілактики цього виду онкологічної захворюваності треба застосовувати сонцезахисні засоби і максимально прикривати шкіру одягом. Варто пам’ятати, що УФ-прилади для штучної засмаги є канцерогенними для людини так само, як і сонячне випромінювання.

Існує зв’язок між надмірною масою тіла і раком стравоходу, кишківника, молочної залози, матки і нирок. Надмірне вживання червоного м’яса та м’ясних консервів підвищує ризик виникнення колоректального раку. Натомість щоденне вживання овочів та фруктів у поєднанні з раціональною руховою активністю мають захисний ефект, значно знижуючи ризик появи онкології.

Вірусний гепатит В і С призводять до розвитку раку печінки, вірус папіломи людини - до розвитку раку шийки матки, бактерія Helicobacter pylori підвищує ризик розвитку раку шлунку. Профілактичні заходи включають вакцинацію, вчасну діагностику та лікування.

Рак можна попередити і вилікувати! Дотримуйтесь найпростіших правил профілактики, проходьте щорічні медичні огляди і будьте уважні до власного здоров’я!